Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem
Belka
Wtorek, 22 Lipca 2025   imieniny: Maria, Magdalena, Wawrzyniec
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Bezpłatne warsztaty Zero Waste w Parku Śląskim

Data publikacji: 2019-06-06, Data modyfikacji: 2019-06-07
A A AWydrukDrukuj  
 
Każdego dnia wyrzucamy ogromne ilości jedzenia. Najczęściej w koszu ląduje pieczywo, owoce i wędliny. Co zrobić, aby ograniczyć marnowanie żywności? Tego dowiemy się już 8 czerwca podczas warsztatów prowadzonych przez IKEA Katowice w Parku Śląskim. Wydarzenie jest bezpłatne i odbywa się w ramach organizowanych w Rosarium „Śniadań na trawie”. Raport przygotowany przez Federację Polskich Banków Żywności1 wskazuje, że do marnowania jedzenia przyznaje się niemal połowa Polaków. Wśród najczęstszych powodów wymienia się zbyt duże i nieprzemyślane zakupy, a także brak pomysłu na wykorzystanie produktów zalegających w lodówce. Tony żywności lądujące na wysypiskach niosą za sobą niestety nie tylko finansowe, ale i ekologiczne straty, chociażby w postaci wytwarzanych przy jej rozkładzie gazów cieplarnianych.   O niewymagających nakładów finansowych i bezpiecznych dla środowiska rozwiązaniach, pozwalających ograniczyć marnowanie jedzenia, będzie można posłuchać w najbliższą sobotę w Rosarium Parku Śląskiego. Przedstawiciele IKEA Katowice opowiedzą o „Kuchennym zero waste, czyli prostych sposobach na niemarnowanie żywności”. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się też, jak IKEA przeciwdziała wyrzucaniu jedzenia w swoich restauracjach.   – 8 czerwca podczas „Śniadań na trawie” przedstawimy proste recepty na niemarnowanie jedzenia, dzięki którym inwestując odrobinę wolnego czasu, zaoszczędzimy pieniądze, a co najważniejsze pomożemy planecie. Bardzo się cieszę na to spotkanie i mam nadzieję, że uczestnicy również chętnie podzielą się swoimi sposobami na przemycenie filozofii „zero waste” do codziennego życia – mówi Roksana Jurczyk, Kierownik Marketingu w IKEA Katowice.   Bezpłatne warsztaty „Kuchenne zero waste, czyli proste sposoby na niemarnowanie żywności” są otwarte dla wszystkich i odbędą się 8 czerwca o godzinie 10:00 w Rosarium Parku Śląskiego. Będzie to doskonała okazja do wysłuchania cennych, proekologicznych wskazówek oraz relaksu w strefie zaaranżowanej przy użyciu mebli oraz akcesoriów IKEA. Dla wszystkich, którzy w najbliższą sobotę nie będą mogli pojawić się w Parku Śląskim, warsztaty zostaną powtórzone tydzień później – w sobotę 15 czerwca. IPRA  

Pełna treść wiadomości na: jaworzno.pl/?p=10844
jaworzno.pl, Źródło artykułu: jaworzno.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Jaworzno - miasto na prawach powiatu w województwie śląskim, zajmujące powierzchnię 152,59 km kw.

    Atrakcje turystyczne stanowią: rezerwaty przyrody (Dolina Żabnika i Rezerwat Sasanek), sześć szlaków turystycznych pieszych (czerwony – okrężny, zielony – przelotowy międzymiejski, niebieski – północno – wschodni przelotowy miejski, żółty – siedziba PTTK o/Jaworzno oraz szlak czarny – dochodzący do źródła wody siarczanej), liczne szlaki rowerowe o łącznej długości ponad 270 km, Zalew Sosina, Rynek Główny o oryginalnym, trójkątnym kształcie, XVII - wieczna Studnia w Jeleniu, Muzeum Miasta Jaworzna, zespół willowo – parkowy z XIX wieku powszechnie znany jako Pałac w Jaworznie, a także pozostałości Centralnego Obozu Pracy.

    Główną gałąź gospodarki regionu stanowi handel detaliczny i prężnie rozwijający się okręg  przemysłowy. Na terenie miasta działa także Zakład Górniczy "Sobieski".

    Komunikację z miastem umożliwiają: autostrada A4, droga ekspresowa S1 oraz droga krajowa 79.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola