Specjalny nadzór czuwa nad jakością wody INNE - Miejski serwis informacyjny: Jaworzno
Belka
Sobota, 18 Sierpnia 2018   imieniny: Helena, Ilona, Bogusław
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Specjalny nadzór czuwa nad jakością wody

Data publikacji: 2018-08-09, Data modyfikacji: 2018-08-11
A A AWydrukDrukuj  
 
Żadna woda nie jest tak kontrolowana, co woda z kranu. I to jest zupełna prawda. Woda, zanim trafi do naszych kranów, musi przejść złożony proces uzdatniania i kontroli oraz spełniać surowe wskaźniki jakościowe zapisane w rozporządzeniu ministra zdrowia. Dodatkowo nad jakością wody w mieście czuwa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna, czyli Sanepid. W samym 2017 roku laboratorium analityczne prowadzone przez wyspecjalizowany personel jaworznickich wodociągów wykonało blisko 35 tysięcy analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody. Jaworznicka woda była nawet badana przez Greenpeace  w laboratorium w Exeter, na odczynnikach znacznie czulszych niż te stosowane w Polsce. O wodzie z kranu mamy zwykle złe zdanie. To efekt naszych wieloletnich doświadczeń z czasów PRL-u, gdy z kranów leciała woda źle pachnąca i jeszcze gorzej smakująca. To wówczas kranówkę, uznaliśmy za produkt niezdatny do picia. Tymczasem dzięki licznym inwestycjom i technologiom dzisiejsza kranówa jest zupełnie inna niż ta sprzed lat. Można ją spożywać bezpośrednio z kranu. W swoim składzie posiada składniki mineralne takie jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, często w ilościach większych niż markowe wody butelkowe. Na terenie Jaworzna woda produkowana jest na czterech ujęciach głębinowych – Jarosław Dąbrowski, Dobra, Galmany, Bielany, a od września 2013 roku, także na ujęciu powierzchniowym Piaskownia. Kontrola produkowanej i uzdatnionej wody prowadzona jest na każdym etapie. Próbki pobierane są i badane na wodzie surowej, wodzie uzdatnionej wychodzącej z ujęcia, w sieci oraz u odbiorców w kilkudziesięciu miejscach na terenie miasta. Dodatkowo ujęcie Piaskownia posiada czujnik substancji ropopochodnych, który w przypadku wykrycia minimalnych, niepożądanych zjawisk w wodzie ujmowanej z Kanału Centralnego zatrzymuje całe ujęcie. Mało tego, powierzchniowa woda surowa poddawana jest laboratoryjnej kontroli oraz przechodzi przez system biomonitoringu – małże słodkowodne, których czuły organizm szybko reaguje na ewentualne zmiany zachodzące w wodzie. Do tego dochodzi ekologiczny sposób filtracji i dezynfekcji wody poprzez ozonowanie i prześwietlanie lampami UV. Tak więc, tak można zauważyć, przez kilkadziesiąt lat zmienił się sam proces uzdatniania, jak i kontroli przysłowiowej kranówy. Do tego poczynione zostały liczne inwestycje. W samym Jaworznie przeznaczono grube miliony na wymianę sieci oraz zabudowę nowoczesnej infrastruktury do uzdatniania wody. Na koniec jeszcze jedna ważna sprawa dotycząca wody z kranu. Pojawiający się biały osad w czajniku i na armaturze to nie oznaka złej jakości wody. To wapń, wytrącający się podczas gotowania. Widząc go, często pomstujemy na naszą wodę i nierzadko na wodociągi. Jednak czy słusznie? W przeciwnym razie spożywalibyśmy wodę jałową, pozbawioną wszelkich substancji odżywczych. Należy także wspomnieć, iż na końcową jakość wody duży wpływ ma stan instalacji wewnętrznej w budynku wielolokalowym, czy bloku. Za tę instalację w zupełności odpowiedzialny jest właściciel lub zarządca budynku. Dla zainteresowanych, na stronie internetowej www.wodociagi.jaworzno.pl w zakładce „Jakość Wody”, znajduje się informacja dotycząca podstawowych wskaźników fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody. Info prasowe.

Pełna treść wiadomości na: jaworzno.pl/?p=8917
jaworzno.pl, Źródło artykułu: jaworzno.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     
    Polecane

    DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Jaworzno - miasto na prawach powiatu w województwie śląskim, zajmujące powierzchnię 152,59 km kw.

    Atrakcje turystyczne stanowią: rezerwaty przyrody (Dolina Żabnika i Rezerwat Sasanek), sześć szlaków turystycznych pieszych (czerwony – okrężny, zielony – przelotowy międzymiejski, niebieski – północno – wschodni przelotowy miejski, żółty – siedziba PTTK o/Jaworzno oraz szlak czarny – dochodzący do źródła wody siarczanej), liczne szlaki rowerowe o łącznej długości ponad 270 km, Zalew Sosina, Rynek Główny o oryginalnym, trójkątnym kształcie, XVII - wieczna Studnia w Jeleniu, Muzeum Miasta Jaworzna, zespół willowo – parkowy z XIX wieku powszechnie znany jako Pałac w Jaworznie, a także pozostałości Centralnego Obozu Pracy.

    Główną gałąź gospodarki regionu stanowi handel detaliczny i prężnie rozwijający się okręg  przemysłowy. Na terenie miasta działa także Zakład Górniczy "Sobieski".

    Komunikację z miastem umożliwiają: autostrada A4, droga ekspresowa S1 oraz droga krajowa 79.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola